Over ons

LANDGOED 'T WAETERMESCHIEN



SOMS IS HET HIER NET EEN SPROOKJE

't Waetermeschien is sinds 2004 een landgoed dat deel uitmaakt van een natuurgebied gekenmerkt door prachtig duin- en boslandschap. Vanaf de woningen, dus ook vanaf het vakantiehuis, loop je via een eigen duinpad zo naar het strand. Naast de menselijke bewoners behoren ook reeën, vossen en andere mooie dieren tot de landgoedlopers. Je kan dus zomaar Bambi tegen het gestipte lijf lopen. Soms is het hier inderdaad net een sprookje.



ER WAS EENS EEN WATERWINGEBIED

Over een bosweggetje Pompstation genaamd, kan bestemmingsverkeer bij 't Waetermeschien komen. Beide namen verwijzen naar de functie van voorheen: een watermachine voor het oppompen van drinkwater. In 1884 startten voor het eerst de motoren: op kolen gestookte stoommachines pompten (zoet!) water uit de duinen dat door het zand werd gezuiverd. Vlissingen kon nu voorzien worden van schoon drinkwater. Een grote stap richting een betere volksgezondheid.

Tijdens de watersnoodramp in 1953 was ’t Waetermeschien redder in nood. Door het uitvallen van de overige wingebieden voorzag ze heel Walcheren van het kostbare vocht. Helaas bleek deze noodgreep te uitputtend. De zoetwaterbuffer was te zeer geslonken waardoor de drinkwaterwinning in 1986 stop werd gezet.

Na ruim een eeuw trouwe dienst kwam de watermachine tot stilstand. Leegstand en verwildering volgden, totdat 25 jaar later het 9 hectare grootte waterwingebied werd omgevormd tot landgoed. Een plek waar de natuur en cultuur historische waarde worden beschermd. Woningen die tot het landgoed behoren zijn het Pompgebouw en twee van de vier geschakelde dienstwoningen, waaronder vakantiehuis Pompstation 6.

Informatie

Kijk

Zeeland - Strijd
NPO serie Langs de kust, Afl. 1•Aug 2022•35m

Huub Stapel en Martin Hendriksman starten aan de Zeeuwse kust, in het Verdronken Land van Saeftinge. Ze struinen door dit wonderbaarlijke gebied: een wirwar aan slikken, schorren en kreken, het grootste brakwatergebied van Europa. Net naast de laatste duindoorbreking staat de laatste grenspaal. Hier kan hun tocht echt beginnen. Ze nemen de Westerschelde Ferry en steken de Schelde over. Bij het standbeeld van zijn illustere voorvader ontmoet Huub de achter-achter-...-achter-kleinzoon (x10) van Michiel de Ruyter. Hij heeft ook een indrukwekkende ontmoeting met de 90-jarige Kees Pouwelse, die als kind getuige was van de geallieerde bombardementen op zijn kustdorp.